Dehydratory – praktyczne i funkcjonalne suszarki do żywności

Dehydrator - suszarka do żywnościDehydrator - suszarka do żywności

Suszenie żywności to sposób na jej przechowywanie znany już od setek lat. Wystawianie owoców, warzyw, ziół, czy mięsa na słońce i wiatr praktykowane jest w krajach o ciepłym klimacie niemal od zawsze. Krajom o chłodnych zimach do suszenia pozostaje niewiele gorących dni w roku. Dlatego powstały dehydratory – urządzenia, dzięki którym łatwo, wygodnie i szybko można przygotować pokaźne ilości, nie tylko zimowych, zapasów. Są proste w obsłudze, znacznie tańsze w użytkowaniu niż piekarniki i pozwalają na suszenie produktów w sposób zachowujący ich wszystkie wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy.

Czym są i jak działają urządzenia typu dehydratory?

Dehydratory to nic innego jak suszarki, tyle, że do żywności. Sposób ich działania jest stosunkowo prosty – umieszczony wewnątrz wiatraczek zmusza powietrze do cyrkulacji, a termostat ogrzewa je i dba o utrzymanie stałej, pożądanej temperatury. W zależności od modelu – kontrola nad temperaturą „wiatru” będzie bardziej lub mniej precyzyjna, podobnie jak jego kierunek. Podczas, gdy tańsze wersje (zazwyczaj okrągłe) zaopatrzone są w wiatraczek umieszczony na dole urządzenia, większe i droższe, ale i bardziej „profesjonalne” – używają do suszenia poziomego podmuchu, który równomiernie rozprowadzany jest wzdłuż umieszczonych wewnątrz półek. Dzięki cyrkulacji ciepłego powietrza z żywości odparowuje woda, co naturalnie konserwuje suszone produkty i zabezpiecza je przed utratą cennych wartości odżywczych.

Dehydratory – jakość żywności pod kontrolą

Dehydratory szczególnie pokochają osoby, które przywiązują dużą wagę do jakości spożywanego pożywienia i zwracają baczną uwagę na skład produktów. Samodzielne suszenie pozwala na wykluczenie konserwantów i wszelkich środków barwiących, artomatyzujących i słodzących i jest doskonałą alternatywą dla zaopatrywania się w suszone owoce, warzywa i przekąski w drogich sklepach ze zdrową żywnością. Choć samo urządzenie do najtańszych nie należy, szybko się zwraca, a w dłuższym czasie pozwala sporo zaoszczędzić. Z uwagi na możliwość suszenia w temperaturach poniżej 40°C dehydratory są niezwykle popularne wśród witarian i zwolenników diet RAW. A także cenione przez dietetyków i miłośników ograniczonej obróbki cieplnej produktów, która gwarantuje zachowanie maksimum wartości odżywczych i enzymów.

Suszone owoce, warzywne chipsy i domowe smakołyki

Własnoręcznie suszona żywność to gwarancja nie tylko jakości, ale i dostępności sezonowych produktów przez cały długi rok. Dostępne na rynku dehydratory pozwalają na jednoczesną obróbkę aż 5 kg świeżych produktów. Uzyskane w ten sposób „zapasy” są trwałe, znacznie intensywniejsze w smaku, niż surowe produkty i zachowują swoje właściwości przez długi czas, nawet do dwóch lat. W suszarkach przygotować można praktycznie wszystko: od owoców, grzybów, warzyw i ziół, makaronów, mięs i ryb, po sosy, zupy instant, chipsy, chlebki, ciasta, a nawet jogurty.

Osobom, które zamierzają używać dehydratora na wszystkie te sposoby – potrzebny będzie kwadratowy model z wysuwanymi szufladkami, dzięki którym wnętrze można swobodnie dostosowywać do wielkości suszonych produktów. Miłośnikom suszenia wyłącznie warzyw, owoców i grzybów wystarczą okrągłe dehydratory o mniejszych gabarytach. Wszystkie te urządzenia z powodzeniem znaleźć można na www.mediasklep24.pl.