Diagnoza: Cukrzyca. Jaka powinna być dieta cukrzyka

Cukrzyca dieta cukrzykaCukrzyca nazywana jest cichym zabójcą, dlatego dieta cukrzyka wymaga uwagi.

Cukrzyca jest schorzeniem metabolicznym, którego objawy są bardzo charakterystyczne i łatwe do zdiagnozowania. Podwyższony poziom glukozy we krwi, wzmożony apetyt, senność i ogólne osłabienie organizmu mogą sugerować, że zachorowaliśmy na cukrzycę. W takim wypadku warto podjąć odpowiednie leczenie i skoncentrować się na racjonalnej diecie dostosowanej do naszych potrzeb. Zobacz jak powinna wyglądać dieta cukrzyka.

Cukrzyca – przyczyny choroby

Cukrzyca może mieć swoje podłoże w niewłaściwej diecie. Niezdrowe odżywianie, brak regularności w spożywaniu posiłków i zbyt niska aktywność fizyczna mogą powodować pojawianie się chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca. Niekiedy może być ona uwarunkowana genetycznie, jednak w każdym przypadku warto skoncentrować się na zdrowej i racjonalnej diecie, dopasowanej do osoby chorej.

Dieta cukrzyka

Racjonalne odżywianie może pomóc w walce z cukrzycą. Dobierając jadłospis należy dostosować kaloryczność posiłków do takich aspektów jak: wiek, masa ciała, płeć oraz stopień aktywności osoby chorej. Warto także wykonać podstawowe badania lekarskie, takie jak morfologia krwi oraz badanie moczy, aby sprawdzić, czy nie brakuje nam składników mineralnych i by ewentualnie móc je uzupełnić dodatkowymi suplementami diety. Doskonałym pomysłem na zbilansowane posiłki jest dieta pudełkowa dla cukrzyka. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele cateringów dietetycznych, które w swojej ofercie posiadają takie diety. Osobom chorym zaleca się spożywanie produktów zawierających niski indeks glikemiczny. Posiadają one niewielką ilość cukrów, dzięki czemu poziom glukozy u cukrzyka będzie utrzymywał się na stałym poziomie.

Wskazania żywieniowe dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków powinna być bogata w pełnowartościowe produkty białkowe, węglowodanowe oraz w tłuszcze. Odpowiednim źródłem białka będą ryby, jaja, chude mięso oraz produkty mleczne. Osoby chorujące na cukrzycę mogą również spożywać węglowodany w postaci warzyw oraz produktów zbożowych. Tłuszcze powinny być dostarczane z olejów roślinnych, orzechów oraz awokado. Dobre tłuszcze dodatkowo ułatwiają redukcję zbyt wysokiego poziomu cholesterolu i umożliwiają wchłanianie witamin. Cukrzycy niekiedy zmagają się z nadmierną masą ciała. W celu pozbycia się nadmiernej tkanki tłuszczowej, warto utrzymywać ujemny bilans kaloryczny oraz wprowadzić w życie aktywność fizyczną. Doskonale sprawdzą się codzienne spacery, jazda na rowerze, taniec, czy też inne aktywności ruchowe. Co więcej, redukcja masy ciała może wspomóc pracę trzustki, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie insuliny.

Cukrzyca i glukometr

Cukrzyca nazywana jest cichym zabójcą.

Jakich produktów należy unikać kiedy dolega cukrzyca

Będąc chorym na cukrzycę, należy unikać spożywania alkoholu, produktów wysoko przetworzonych oraz słodyczy, zawierających dużą ilość cukrów. Warto także wykluczyć produkty z wysokim wskaźnikiem glikemicznym. Mogą one wywołać nagły skok glukozy we krwi i utrudniać pracę trzustki. Zakazane produkty to suszone owoce, arbuzy, biały ryż, produkty pszeniczne oraz słone przekąski i fastfoody. Nie zaleca się też spożywania bananów, kukurydzy i gotowanej marchewki.

Gotowa dieta cukrzyka

Cukrzyca nie powinna stanowić dla nas problemu przy wyborze gotowych diet. Obecnie, każdy może znaleźć dietę dostosowaną do indywidualnych potrzeb, nawet dla osoby chorej. Zaletą diet pudełkowych dla cukrzyków jest ich bogactwo we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i witaminy. Co więcej, to także oszczędność czasu na przygotowanie posiłków i radość z różnorodności dań. Możemy mieć także pewność, że każdy posiłek będzie posiadał właściwe i zdrowe produkty, które może spożywać osoba chora na cukrzycę.