Dieta dla seniora w czasie kwarantanny – jak wzmacniać odporność i jeść zdrowo?

Dieta dla senioraDieta w czasie kwarantanny.

Seniorzy bardzo często narzekają na złe samopoczucie i przypisują ten stan swojemu wiekowi. Nic bardziej mylnego! Nierzadko okazuje się, że powodem słabej formy jest nieodpowiednia dieta dla seniora, nieprzystosowana do specyficznych potrzeb seniorów. Jak więc powinno wyglądać żywienie osób starszych?

Dieta dla seniora – przede wszystkim lekkostrawna!

Nie jest tajemnicą, ze starzenie zmniejsza wydajność organizmu. Jednak w sytuacji, gdy spada wydajność narządów, organizm wciąż potrzebuje odpowiedniej dawki energii, aby zapewniać ogólną sprawność. Dlatego tak ważne jest, aby dieta dla seniora uwzględniała zachodzące w organizmie zmiany.

Osoby starsze powinny przyjmować przede wszystkim lekkostrawne jedzenie. Dlaczego? Ponieważ produkują one coraz mniej śliny oraz enzymów trawiennych, a perystaltyka jelit i przełyku spada. To z kolei powoduje zaburzenia przełykania, niestrawność czy zaparcia. Po 60. roku życia spada także metabolizm, co oznacza, że znacząco zmniejsza się przyswajalność tłuszczów (głównie pochodzenia zwierzęcego). W jelicie cienkim zanikają kosmki jelitowe, przez co wchłanianie składników odżywczych jest utrudnione. Seniorom brakuje także witamin, dlatego tak ważne jest, aby przyjmowali oni dużą ilość warzyw, owoców oraz błonnika.[1]

Zasady lekkostrawnej diety

Dieta dla seniora wymaga przede wszystkim rezygnacji z przetworzonych i wysokokalorycznych produktów. Należy także uwzględnić sposób przygotowywania posiłków oraz regularność w ich przyjmowaniu. Aby wzmocnić metabolizm i usprawnić trawienie, należy zastosować się do poniższych zasad:

  • spożywać 5-6 lekkostrawnych posiłków w regularnych odstępach co 3 do 4 godzin;
  • unikać odgrzewanego jedzenia;
  • posiłki należy spożywać powoli, dokładnie przeżuwając pokarm;
  • należy spożywać tylko obrane warzywa i owoce, dobrze jest jeść je w postaci przecierów lub duszone;
  • ostatni posiłek należy zjeść nie później niż na 3 godziny przed snem;
  • w ciągu dnia należy pić dużo wody oraz herbatek ziołowych.

Dieta dla seniora – co jeść?

Lekkostrawna dieta powinna wykluczyć z menu mocno przetworzone produkty, słodycze, napoje gazowane, alkohol oraz mocną kawę. Zamiast niej warto rozpocząć dzień od szklanki wody z cytryną, która pobudzi trawienia.

Należy pamiętać o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dlatego należy je spożywać godzinę do półtorej po przebudzeniu. Istotnym posiłkiem jest także obiad. Przygotowując go, musimy pamiętać o wyeliminowaniu tłustych, wzdymających i ostrych potraw. Lekkostrawna dieta dla seniora powinna wykluczać także smażenie, które możemy zastąpić duszeniem na parze, gotowaniem w wodzie lub pieczeniem w folii.

Jeżeli nie istnieją przeciwwskazania należy spożywać białe pieczywo, płatki owsiane, drobne kasze oraz. ryż. Warto włączyć do diety jogurty, maślanki, biały ser i jajka na miękko. Nie wolno zapominać o chudym mięsie, rybach, warzywach i owocach. Przyprawiając swoje potrawy, wybierajmy łagodne przyprawy, np. pietruszkę koperek, majeranek, kminek, tymianek, bazylię, lubczyk, rozmaryn czy cynamon, który dodatkowo dobrze wpływa na odporność.

 

 

 

[1] Żywienie osób starszych – dieta lekkostrawna. Co należy jeść, aby czuć się dobrze?, https://enelsenior.pl/pl/artykuly/zywienie-osob-starszych-dieta-lekkostrawna-co-nalezy-jesc-aby-czuc-sie-dobrze [dostęp online: 20.11.2020]