Gluten – Szkodliwy, czy nie?

Chleb bezglutenowyDieta bezglutenowa. Na czym polega?

Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Możemy go spotkać także w owsie i produktach owsianych, z powodu zanieczyszczeń, do których dochodzi na etapie pozyskiwania mąki, czy produkcji składników owsianych.

Właściwości odżywczych gluten właściwie nie ma, poza tym, że nadaje wypiekom elastyczność i lepkość, dlatego ceniony jest głównie w piekarnictwie i cukiernictwie.

Kiedy gluten szkodzi?

Jeśli jesteś uczulona na gluten, bądź co gorsza masz celiakię gluten wówczas jest toksyczny. Celiakia to choroba, która objawia się stanem zapalnym jelit, zanikaniem kosmków jelitowych, wywołuje bardzo bolesne skurcze brzucha, biegunki, awitaminozę. Przy celiakii gluten należy wykluczyć z diety do końca życia. To jedyna droga leczenia. Dieta bezglutenowa pozwala pozbyć się przykrych dolegliwości i objawów choroby, więc przy ścisłym kontrolowaniu diety, można żyć z tą chorobą zupełnie normalnie. Produkty bezglutenowe na szczęście są już dostępne w większości sklepów, w tym chleb bezglutenowy, ciasta, a także dania obiadowe. Dostępne są również mieszanki do własnych wypieków, wzbogacone o przepisy bezglutenowe, z których możemy upiec pyszny chleb własnej roboty, ciasteczka, czy inne łakocie. Żywność bezglutenowa dla ułatwienia oznaczona jest na etykiecie symbolem przekreślonego kłosa, co znacznie ułatwia zakupy początkującym bezglutenowcom. Jedzenie bezglutenowe jest pyszne, gdyż przy tak dużej liczbie ludzi, którzy świadomie rezygnują z glutenu w diecie, producenci żywności bezglutenowej prześcigają się w pomysłach.

Bezglutenowe przepisy

W sieci znajdziemy mnóstwo wspaniałych przepisów, które ułatwią życie osobom na diecie eliminacyjnej. Są tam pyszne bezglutenowe śniadania, obiady, drugie dania i przystawki, ale też ciasta, desery, czy nawet przetwory. Życie bezglutenowca w dzisiejszych czasach wcale nie jest udręką, gdyż zarówno produkty bezglutenowe, jak i sposoby ich przyrządzania są na wyciągnięcie ręki. Co więcej jeśli nie chce Ci się szukać przepisu, a masz akurat ochotę na pyszne, bezglutenowe danie, to możesz wybrać się do jednej z wielu już restauracji serwujących dania bezglutenowe. W każdym większym mieście bez problemu znajdziemy lokal, w którym Twój problem przestanie być problemem.

Kiedy musimy zachować szczególną ostrożność?

Należy zachować szczególną ostrożność, gdyż gluten na opakowaniu produktów spożywczych może występować nie tylko pod własną nazwą. Zamiast tego określany jest często jako: słód, skrobia, hydrolizowane białka roślinne, naturalny aromat. Jeśli unikamy glutenu, należy wyeliminować wszystkie jego formy.

Potencjalne korzyści wynikające z odstawienia glutenu:

  • zmniejszenie wahań cukru we krwi
  • zmniejszenie ciśnienia
  • zmniejszenie masy ciała
  • ograniczenie ryzyka występowania nowotworów.

Jak widzisz korzyści z odstawienia glutenu są ogromne, warto więc zastanowić się, czy nie będzie to także korzystne dla Ciebie. Zrób dwutygodniowy test: odstaw na ten czas gluten i obserwuj reakcję swojego organizmu. Być może okaże się, że gluten siał spustoszenie, którego na szczęście łatwo się pozbyć.