Właściwości odżywcze migdałów – Sprawdź, dlaczego warto je jeść

migdałyMigdały zmniejszają ryzyko cukrzycy.

Migdały są cenny składnikiem odżywczym dla organizmu człowieka. Wykorzystywane są one w trakcie ciąży, gdy kobiety zmagają się z mdłościami czy zgagą. Są one także wykorzystywane w wspomaganiu procesu odchudzania, ponieważ eliminują odczuwanie głodu. Ponadto, dobrze wpływają na radzenie sobie ze stresem i nerwami oraz zmniejszają poziom cholesterolu i cukru we krwi, co przeciwdziała pojawieniu się miażdżycy i cukrzycy. Warto wiedzieć, gdzie można kupić tego rodzaju artykuły. Dobrym wyborem jest sklep ze zdrową żywnością, gdyż tam mamy pewność, że uzyskamy jakościowy produkt pochodzący z bezpiecznego źródła.

Nieco więcej o migdałach

Pochodzą one z nasion migdałowca. Bardzo często mylone są z orzechami, jednak to nie jest prawdą, że nimi są. Pochodzą one z regionu Bliskiego Wschodu, które cechują się niezwykłymi właściwościami i wartościami odżywczymi. Posiadają w sobie dużo witaminy B2, witaminy E, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych, takich jak np. potas. Przeciwdziałają one powstaniu chorób serca i cukrzycy. Świetnie sprawdzą podczas nudności i zgagi ciążowej. Doskonale odnajdą się w diecie roślinożerców oraz osób, żyjących w permanentnym stresie.

Migdały, a choroby serca

Zgodnie z badaniami naukowymi Uniwersytetu Aston w Anglii u osób z ryzykiem progresji chorób serca po systematycznym spożywaniu migdałów nastąpił wzrost witaminy E we krwi, zmniejszenie wartości ciśnienia tętniczego oraz poprawa krążenia. Zmiany te były spowodowane obecnością witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i flawonoidów w migdałach. Witamina E utrudnia zaleganie cholesterolowi przebywanie w ścianach naczyń, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik obniżają poziom cholesterolu i mają właściwości przeciwzakrzepowe. Flawonoidy posiadają cechy przeciwutleniające, nie zezwalają na scalanie się płytek i powstanie zakrzepów, regulują napięcie ściany naczyń krwionośnych i stopień skurczu mniejszych naczyń, co reguluje ciśnienie tętnicze.

Migdały zmniejszają ryzyko cukrzycy

Migdały świetnie działają na organizm osoby ze stanem przeciwcukrzycowym, redukując ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2. Systematyczne spożywanie migdałów obniża stężenie cholesterolu oraz poziom odporności na insulinę, odbywa się to za sprawą obecności w migdałach nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz witamin i minerałów.

Gdzie kupować migdały? – sklep ze zdrową żywnością

Najlepiej wybierać takie miejsca jak sklep ze zdrową żywnością Delikatesyzdrowo.pl -> https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-3-Orzechy.html. Najlepiej kupować migdały w opakowaniu, ponieważ wtedy można skontrolować datę przydatności do spożycia. W migdałach sprzedawanych na wagę bardzo szybko dochodzi do utlenienia nienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co szybko tracą swoje właściwości odżywcze. Podobnie jest po poddaniu migdałów obróbce termicznej. Trzeba uważać na pleśń na migdałach, gdyż może przyczynić się do wielu dolegliwości pokarmowych. Czasem można wyczuć specyficzny i zatęchły smak, co powinno być alarmem, by nie spożywać takich migdałów.