Zastawa stołowa – Jakie elementy są niezbędne?

zastawa stołowa w polskim domuZastawa stołowa świadczy o szacunku dla gościa.
Elegancki i stylowy serwis obiadowy to ozdoba każdego salonu. Sprawdzi się nie tylko podczas przyjęć i rodzinnych obiadów. Z niektórych elementów zastawy można korzystać na co dzień, aby nadać wspólnym posiłkom klimatu i bardziej dostojnego charakteru. Jakie elementy wchodzą w skład serwisu?

Elementy zastawy stołowej

  • Talerze – w zastawie znajdziemy nie tylko talerze służące do spożywania posiłków, ale również do ich serwowania. Oprócz głębokich i płytkich modeli, dostępne są także deserowe. Dodatkowymi elementami mogą być przykładowo bulionówka wraz ze spodkiem, salaterki, półmiski, sosjerki i waza do zupy. W bardziej rozbudowanych zestawach zdarza się solniczka, pieprzniczka oraz serwetnik. Wszystkie elementy są wykonane w jednym, spójnym stylu.
  • Sztućce – choć to talerze stanowią główny składnik zastawy stołowej, zdarzają się także serwisy, w skład których dodatkowo wchodzą sztućce. W zależności od rozmiaru, zastawa stołowa może składać się ze sztućców obiadowych, czyli łyżki, noża, widelca i łyżeczki. Popularne są także sztućce deserowe, czyli łyżeczka do herbaty i kawy, widelczyk do tortu i długa łyżeczka do lodów. Elementem rozbudowanej zastawy będą sztućce do serwowania, czyli chochla do zupy, do sosów, łopatka do ciasta czy sztućce do sałatek. Mało popularne w naszym regionie są sztućce do serów, owoców morza czy do makaronów.
  • Kieliszki – tego rodzaju elementy należy zakupić osobno, zważywszy na szeroki wybór różnych rodzajów, dopasowanych do trunku. Najmniejsze modele przeznaczone są do wódki. Wysoki kieliszek dosyć sporych rozmiarów służy do białego wina. Nieco mniejszy, o bardziej owalnym kształcie, do czerwonego. Likiery pijemy w niskim kieliszku o wąskiej nóżce. Wysoki i wąski przeznaczony jest do szampana.
  • Szklanki – zastawa stołowa powinna składać się zarówno ze szklanek przeznaczonych do spożywania ciepłych napojów, jak i trunków alkoholowych. Pierwsze z nich zazwyczaj są wykonane z hartowanego szkła, odpornego na wysoką temperaturę. Mają charakterystyczny uchwyt. W przypadku drugiego rodzaju, należy wyróżnić kilka odmian dopasowanych do danego trunku. Whisky spożywamy w szklankach z grubym dnem, w kształcie walca. Wysokie i zwężane modele służą do serwowania drinków, z kolei te o tradycyjnej budowie, lekkie i symetryczne są przeznaczone do soków i wody mineralnej.
talerz płaski

Elegancki, subtelny talerz.

Czym kierować się przy wyborze zastawy?

Serwis obiadowy jest przynajmniej kilkuletnią inwestycją, dlatego warto zadbać o odpowiednią jakość produktów. O czym należy pamiętać przed zakupem?

  • Wielkość – rozumiana jako liczba elementów wchodzących w skład zestawu. Dopasujmy ją nie tylko do liczby członków rodziny i ewentualnych gości, ale również do dostępnej powierzchni. Jeśli w skład serwisu wchodzi waza, którą nie będziemy mieli gdzie zmieścić, lepiej poszukać mniejszego zestawu.|
  • Elementy składowe – najbardziej rozbudowane serwisy składają się z wielu elementów, z których część może być dla nas nieprzydatna. W takiej sytuacji szkoda, aby niepotrzebnie zalegały w szafce. Kompletując serwis, sprawdźmy czy znajdują się w nim takie produkty, które faktycznie są dopasowane do naszych potrzeb.
  • Kolor – zastawa stołowa powinna współgrać z wystrojem i charakterem salonu lub kuchni, w zależności od tego gdzie konsumujemy posiłki. Jeśli zależy nam na uniwersalnych modelach, wybierzmy klasyczny biały kolor porcelany. Jest ona nie tylko estetyczna, ale również bardzo stylowa. Jeśli szukamy delikatnych zdobień, wybierzmy modele ze złotą linią. Są one bardzo eleganckie i subtelne. Szukając bardziej oryginalnych rozwiązań, możemy zdecydować się na zdobione zestawy. Popularnym wzorem jest motyw kwiatów.