Zdrowe i smaczne dania przygotowane z warzyw na patelnię

Czy wiecie, że jedzenie każdego dnia co najmniej siedmiu porcji warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zgonu aż o 42%! To całkiem sporo. Do takiego wniosku doszli naukowcy z University College w Londynie analizując przez osiem lat sposób odżywiania ponad 65 000 dorosłych Anglików. Przeanalizowano w tym czasie przypadki zawałów serca, nowotworów i udarów mózgu i okazało się, że jedząc takie ilości owoców i warzyw aż o jedną trzecią zmniejszały szanse śmierci z powodu zawału serca i udaru mózgu i o jedną czwartą z powodu raka.
Morał z tego jest taki, że im więcej warzyw i owoców jemy, tym dłużej żyjemy. Dlaczego jednak niektórzy z nas opychają się kotletami schabowymi a marchewkę i brokuły wkładają między bajki? Być może pokutuje w nas mit, że aby być zdrowym trzeba się porządnie najeść mięcha. My jednak radzimy, aby pokochać zdrowe i smaczne warzywa przygotowane na patelni i żyć 120 lat, bo tyle podobno może być człowiek. Seniorzy, poznajcie zatem garść inspiracji na pyszne warzywa.

alt= warzywa na patelnie mogą być dodatkiem lub samodzielnym daniem

Przepisy dietetyczne, pozwalające schudnąć parę kilogramów.

Poznaj nowe przepisy, które pozwolą Ci nie tylko schudnąć ale również poznać wyjątkowy smak potraw, które mimo tego że są mniej popularne to ich smak urzeka.

Przepisy z wykorzystaniem cukinii

Cukinia to świetne warzywo na zrzucenie nadprogramowych kilogramów, bo w 100 gramach jest tu tylko 15 kalorii. Wypróbujcie cukinię faszerowaną. Na patelni zeszklijcie cebulę, dodajcie czosnek i pierś z kurczaka. Dodajcie kaszę jaglaną i bulion i duście pod przykryciem. Dodajcie mozzarellę i koncentrat i farszem napełnijcie wydrążoną cukinię. Wszystko należ włożyć do naczynia zaroodpornego i zapiec w piekarniku.

Wykorzystanie papryki w diecie

W papryce jest również tylko 30 kcal na 100 gram. Szczególnie przydatna w odchudzaniu jest papryczka chili, ponieważ zawarta w niej kapsaicyna podnosi termogenezę i zwiększa tempo metabolizmu. A im wyższy metabolizm, tym spalanie tłuszczu jest szybsze!

alt= warzywa mrożone do główny składnik zup

Zróbcie więc sałatkę z papryką. Pokrójcie paprykę w kosteczkę, dodajcie suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser feta i sałatę lodową, ogórek i dodajcie oliwę oraz posypcie słonecznikiem. Pycha!

Przepis na fasolkę szparagową

Z kolei fasolka ma bardzo niski indeks glikemiczny, co sprzyja sprawniejszemu pozbywaniu się tłuszczu. Zróbcie potrawkę z fasolką szparagową. Podsmażcie pierś z kurczaka, dodajcie czosnek i fasolkę, posypcie serem i słonecznikiem oraz sezamem. Potrawka odchudzająca gotowa. Możecie zrobić także warzywa na patelnię z fasolką szparagową.

Dania z dodatkiem czosnku

Czosnek to kolejne warzywo, które wpływa na szybsze spalanie tłuszczu i usprawnia działanie układu pokarmowego pobudzając metabolizm. Zróbcie kanapki z czosnkiem. Posmarujcie odrobiną masła chleb razowy, dodajcie pokrojony czosnek i dołóżcie koncentrat pomidorowy.

Korzeń imbiru w kuchni

Imbir także zwiększa termogenezę i przyspiesza spalanie tłuszczu. Zróbcie energetyzująco – odchudzający koktajl z imbirem. Zblendujcie dwie garście świeżego szpinaku, jedno jabłko, kawałek świeżego imbiru, pół pomarańczy i pół szklanki wody.

Łatwe i szybkie pomysły na obiad

Każdy z nas nie lubi spędzać czasu w kuchni. Ogrom czasu który musimy poświęcić na obranie składników ich odpowiednie przygotowwanie , ugotowanie lub usmażenie oraz zmywanie odrzuca wiele osób od nauki gotowania.

Danie dla leniwych

Czyli dla tych, którzy nie lubią za dużo kręcić się przy kuchni. Wystarczy że kupicie gotowe jarzyny na patelnię i wrzucić je na patelnię oczywiście. Wcześniej podsmażcie cebulkę lub czosnek oraz pierś z kurczaka. Dodajcie szczyptę soli, pieprzu i papryki. Wymieszajcie wszystko z koncentratem pomidorowym i słodką smietanką. Możecie posypać parmezanem. I gotowe!

Kotlet nie tylko dla mięsożerców

W takiej sytuacji dobrze jest zrobić na obiad kotlety z cukinii, czyli zetrzyjcie na tarce jedną cukinię. Do małego garnka wsypcie 1/3 szklanki kaszy jaglanej, dodajcie startą na tarce marchewkę i dodajcie szklankę bulionu. Gotujcie wszystko przez około piętnaście minut, aż zmięknie kasza. Następnie cukinie włóżcie do miski, dodajcie 1/4 cebuli i ząbek czosnku oraz trzy łyżki tartej bułki i wymieszajcie. Dodajcie kaszę z marchewką, natkę pietruszki i koperek. Wyróbcie masę i schowajcie do lodówki.
Przed smażeniem dodajcie jedno jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Uformujcie 5 kotletów i obtoczcie w jajku oraz w bułce tartej. Smażcie kotlety warzywne 5 minut z każdej strony. Smacznego!

Zdrowy szpinak

Przepis dla tych, którzy kochają zupy oraz szpinak – usmażcie cebulkę, wrzućcie do garnka jednego pokrojonego pora, podsmażcie, dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki i obsmażcie, wlejcie bulion, dodajcie 100 g szpinaku, zagotujcie, a potem zmiksujcie i dodajcie 125 ml śmietanki lub 250 ml mleka. Podawajcie z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

Z czym podawać warzywa na patelnię

alt= warzywa mogą być podawane zarówno z mięsem jak i rybami

Dla fanów zapiekanek, idealnym dodatkiem do warzyw będzie ser. Układając warzywa w naczyniu żaroodpornym, wystarczy je posypać startym żółtym serem i poczekać aż ser się upiecze. Aby warzywa nie były zbyt suche warto dodać 100 mililitrów bulionu.

Bulion może być również dodatkiem niezbędnym do uzyskania smacznych i zdrowych zup. Wybierz ulubione warzywa, i zagotuj je w smacznych bulionie i w przeciągu 30 minut, na twoim stole znajdzie się pyszna i pożywna zupa.
Warzywa na patelnie są doskonałym zamiennikiem dla tak często wybieranych ziemniaków. Smak warzyw w połączeniu z ich doskonałymi kolorami, sprawi że każde twoje danie zniknie z talerza.
Dodając jedynie pędy bambusa oraz zestaw orientalnych przypraw, możemy z mieszanki warzywnej stworzyć wyjątkowe orientalne danie.

warzywa wykorzystywane do kuchni orientalnej

Kurczak z warzywami z dodatkiem smacznych sosów.

Dlaczego akurat z kurczakiem? Dlatego, że wieczorem lepiej trawione jest białko, dlatego powinniśmy spożywać raczej białko niż węglowodany. Poza tym dobrze jest z punktu widzenia odchudzania jeść dużo białka na kolację, gdyż białko produkuje hormon wzrostu szczególnie podczas snu, a wtedy chudniemy.

Kurczaka możemy podać z smacznymi sosami, który wzbogacą smak każdej potrawy. Przykładem najpopularniejszych są z całą pewnością :

  • sos na zielono – wymieszajcie smażoną cebulkę ze zblendowanym szpinakiem, dodajcie śmietanki.
  • sos na czerwono – wymieszajcie smażony czosnek z odrobiną bulionu i koncentratu. pomidorowego, do tego trochę mąki.
  • sos na żółto – połączcie pół litra rosołu, śmietanę z mąką, dodajcie 2 żółtka i sok z cytryny, doprawcie odrobiną cukru i żółty sos gotowy.

Podsumowanie

Warzywa na patelnię są nie tylko doskonałym i zdrowym dodatkiem do twoich dań, mogą być one również wykorzystane jako danie główne. Ogromna ilość przepisów, które w łatwy i szybki sposób pozwolą Ci na przygotowanie obiadu, sprawi, że będzie to nieodzowny element twojej zamrażarki. W sytuacjach, kiedy brakuje czasu lub nie mamy ochoty udawać się do sklepu, mrożone warzywa będą doskonałym wyborem.