Za spożywanie zdrowej żywności organizm podziękuje nam bardzo szybko. Coraz więcej zwykłych produktów spożywczych „wzbogacana” o konserwanty, barwniki, ulepszacze. Wybierając zdrowe, pełnowartościowe produkty zapobiegamy wielu chorobom, zwłaszcza cywilizacyjnym takim jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroby nowotworowe.
Zdrowe odżywianie – Dlaczego jest ważne?
Zdrowe odżywianie ważne jest nie tylko dla dzieci, również dla dorosłych, bardzo ważne jest też w przypadku osób starszych. Zdrowa żywność przedłuża życie, pomaga utrzymać wymarzoną sylwetkę. Dzięki spożywaniu zdrowych produktów bez zbędnych konserwantów i pustych kalorii nasza figura nabierze ładnych kształtów. Zdrowe odżywianie to podstawa w utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Produkty ekologiczne wspomagają też pracę naszego mózgu. Spożywając tylko zdrowe produkty na dłużej utrzymamy koncentrację i nie będziemy mieć problemów z różnego rodzaju zadaniami intelektualnymi. Zdrowa żywność jest bogata w przeciwutleniacze.
Zdrowa żywność jest produkowana tylko przy pomocy metod ekologicznych. Powstaje tylko w renomowanych gospodarstwach rolnych oraz w certyfikowanych przetwórniach.
Zdrowa żywność uprawiania jest na glebach naturalnych i żyznych, bez stosowania nawozów sztucznych. W produkcji ekologicznych produktów pochodzenia zwierzęcego nie stosuje się antybiotyków, pasz przemysłowych, barwników, stymulatorów wzrostu, walorów smakowych, substancji konserwujących.
Najczęściej kupowane produkty ekologiczne
Zdrowa żywność jest stale poszerzana o nowy asortyment, obecnie prawie każdy produkt spożywczy można zakupić w formie żywności ekologicznej. Najczęściej kupowanymi produktami ekologicznymi są płatki owsiane, kasze, ryż, makarony, produkty bezglutenowe, nabiał, ekologiczne jaja, oleje, oliwy, ekologiczne napoje, ekologiczne herbaty, kawy, zioła, miody, słodziki, przetwory, słodycze, bakalie, przyprawy, karmy dla zwierząt.
Wybierając zdrową żywność mamy możliwość spożywania zdrowych, wartościowych posiłków. Z produktów ekologicznych można przygotowywać różnorodne potrawy i urozmaicać swą dietę.