Jak wspomóc pracę jelit suplementami?

Co na jelitaSuplement na jelita? Zawiera szafran, lucernę lub aloes.

Na hasło „suplementy diety” wielu osobom przychodzi na myśl typowo stereotypowe skojarzenie z niejasnego pochodzenia tabletkami, dziwnymi proszkami i niesmacznymi miksturami, w których na dobrą sprawę nie wiadomo, co w ogóle jest. Niemniej jednak pojęcie wyżej wspomniane powinno być bliskie każdemu z nas, zwłaszcza w dobie umiłowania rozmaitych używek i niezdrowego trybu życia, jaki coraz częściej prowadzimy.

Jako „uzupełniacze” codziennego jadłospisu rozumie się zwłaszcza specjalistyczne preparaty, które w swym składzie oparte są raczej na stricte naturalnych produktach, przez co są ekologiczne i wyłącznie pozytywnie oddziałujące na ludzki organizm. W renomowanych sklepach, dostępne są m.in. wysokiej klasy specyfiki suplementowe wspomagające prawidłową pracę układu trawiennego, w tym wątroby, jelit oraz żołądka. Kilka z nich przybliżymy w dalszych fragmentach.

Tajemniczy składnik – szafran

Pełen antyoksydantów, wykorzystywany w dziedzinie gastronomii, ale także rewelacyjnie sprawdzający się w kosmetyce – szafran. Roślina ta stanowi swego rodzaju barierę ochronną, zabezpieczając organizm przed atakiem poważnych schorzeń, w tym nowotworów jelita. To kopalnia witamin A oraz C, posiadająca w sobie olbrzymie ilości potasu, kwasu foliowego, wapnia oraz miedzi. Z badań naukowych wynika, że najważniejsza w szafranie jest tzw. krocyna, która odpowiada za jego żółtą barwę. Na ten temat dość wnikliwe badania przeprowadzone zostały w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, gdzie szafran uchodzi za jedną z podstawowych przypraw. Analizy medyczne pokazują, że to owa krocyna chroni przed złośliwym rakiem wątroby. Nie musisz jednak jechać do słonecznego Dubaju, aby móc zdobyć szafran wysokiej jakości. Jest on sprzedawany między innymi w sklepie online sklepswanson.pl, gdzie występuje w postaci kapsułek, co jest dużo praktyczniejszym wariantem niż sproszkowana wersja tego suplementu.

Nieoceniona roślina – lucerna

Lucerna kojarzy się niejednemu z żywieniem zwierząt – bydło zajada się tą byliną i bardzo dobrze, bowiem jest w niej cała masa cennych właściwości, dlatego po lucernę powinni sięgać także ludzie, a zwłaszcza ci, którzy borykają się z dolegliwościami żołądkowymi. „Matka ziół”, bo tak nazwano opisywaną roślinę w krajach arabskich, ma szerokie działanie lecznicze. Obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza znacząco ciśnienie tętnicze oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. Najwięcej dobrego jest w stanie zrobić zaś w układzie trawienia – odtruwa i regeneruje, uniemożliwiając tym samym rozwój nowotworów jelita, okrężnicy, żołądka czy przełyku. Jeśli nie przepadasz za tą specyficzną w smaku, zielonkawą byliną, zamów lucernę w tabletkach. Praktyczny zestaw 100 kapsułek proponuje chociażby SklepSwanson.pl.

Znany od lat – aloes

Na myśl o aloesie większości czytających niniejszy tekst z pewnością kojarzą się preparaty kosmetyczne – toniki, odżywki do włosów, szampony, mleczka. I faktycznie, roślina ta wykorzystywana jest w produkcji specyfików pielęgnacyjnych na rozległą skalę, ale nie jest to jedyny obszar jej zastosowania. Poleca się także klasyczny sok aloesowy jako środek stymulujący pracę jelit. Jeśli zmagasz się z uciążliwymi zaparciami, zamówienie tego suplementu diety na stronie sklepswanson.pl czy jakimkolwiek innym sprawdzonym punkcie dystrybuującym wyłącznie certyfikowane produkty ekologiczne z pewnością będzie trafioną inwestycją. Skuteczność omawianego aloesu wynika zwłaszcza z ogromnej ilości zawartej w nim antrachinony, która oczyszcza. Nie można jednak przesadzić z sokiem z aloesu, bowiem wówczas może skończyć się na rozregulowaniu pracy jelit, dlatego zażywanie go na własną rękę jest dość ryzykowne. Lepiej więc nabyć ten produkt w postaci gotowego suplementu, który będzie posiadał ulotkę ze wskazaniami dotyczącymi częstotliwości jego spożywania.