Najlepsze oleje na wzmocnienie odporności

oleje na wzmocnienie odpornościOleje na wzmocnienie odporności znane są od lat i wracają do polskiej kuchni.

Już starożytna medycyna chińska wyznawała teorię głoszącą, iż odporność człowieka rodzi się w żołądku, a rozwija w jelitach. Niewiele się zmieniło w tej kwestii. Po dziś dzień takie przekonanie panuje wśród osób zajmujących się żywieniem człowieka. Oleje na wzmocnienie odporności stosowane były już dawniej, dobrze, że wracają do polskich kuchni.

Zdrowe wspieranie odporności

Ta teoria bez wątpienia ma swoje odzwierciedlenie w praktyce. Widać to chociażby po wyraźnym wpływie odżywiania na nasz organizm. Jeżeli nawyki żywieniowe, które stosujemy na co dzień są dobre, wówczas czujemy się lepiej, mamy dobre samopoczucie i mniej chorujemy. Niezwykle ważne zatem jest to, co dostarczamy do wnętrza naszego organizmu. W dużym skrócie ujmując, nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, tzn. zawierać właściwą ilość błonnika pokarmowego oraz świeże warzywa i owoce. Istotnym elementem zdrowego odżywiania jest również obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Znajdziemy je chociażby w tłustych rybach, orzechach, czy nasionach. Z nasion jak wiadomo możemy wyprodukować olej. I to nie byle jaki. W tym artykule skupimy się na tych, które są tłoczone na zimno. Podpowiemy także,  jakie są najlepsze oleje na wzmocnienie odporności. 

Zimnotłoczone oleje – właściwości

Chcąc zdrowo się odżywiać, warto stawiać na produkty pochodzenia naturalnego, będące jak najmniej przetworzone w procesie produkcji. Wybierając oleje zimnotłoczone od Olejznatury.pl przyczynimy się do solidnego wsparcia swojej odporności. Ponadto, zdrowe tłuszcze regularnie dostarczane do naszego organizmu powodują wzrost energii w komórkach. Posiadają także wiele substancji odżywczych niezbędnych w procesach, jakie zachodzą w naszym ciele. Oprócz zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, są również nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K.  Zdrowe oleje wyróżnia temperatura osiągana przy ich produkcji. Ma to oczywiście kluczowe znaczenie dla ich cennych właściwości. Im niższa, tym lepiej.  Przy produkcji oleju zimnotłoczonego temperatura sięga ok. 30 stopni. To bardzo mało w porównaniu do klasycznych olei, które tłoczy się w 160 stopniach.

Oleje, po które warto sięgnąć

oleje na wzmocnienie odporności

Oleje na wzmocnienie odporności znane są od lat i wracają do polskiej kuchni.

Olej lniany tłoczony na zimno

Jest to najbardziej popularny olej w kontekście wzbogacania diety w zdrowe kwasy tłuszczowe. Ponadto wykazuje silne działanie przeciwzapalne, co chroni nasz układ odpornościowy przed infekcjami. Olej lniany jest także kluczowym składnikiem popularnej diety dr Budwig. Według zaleceń autorki, dodany do twarogu działa przeciwnowotworowo. Regularne stosowanie tego produktu w odpowiednich proporcjach zapewnia dobre zdrowie i przyczynia się do zminimalizowania ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Olej kokosowy zimnotłoczony

Jest to wyjątkowy produkt stosowany nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości pielęgnujące i regenerujące naskórek. Produkt jest sprzymierzeńcem osób, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów. Ma bowiem działanie odchudzające, ponieważ przyspiesza metabolizm i poprawia procesy trawienne. Oprócz tego daje uczucie sytości na długi czas. Za działanie wzmacniające odporność odpowiedzialny jest kwas laurynowy zawarty w oleju. Ma on właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. W temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej. Bez obaw można na nim smażyć. Pod wpływem temperatury zamienia się w postać płynną. Posiada piękny kokosowy aromat.

Oleje na wzmocnienie odporności

Nie powinno być wątpliwości co do wyboru produktu, który zapewni naszemu organizmowi dobrą kondycję oraz odporność. Bez wątpienia warto zainwestować w dobrej jakości oleje tłoczone na zimno. Należy pamiętać, że po takie wyroby lepiej sięgać w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością, a nie w supermarketach. Zwracajmy także uwagę, aby olej znajdował się w ciemnej, szklanej buteleczce. Ciemne szkło zapobiega przedostawaniu się promieni słonecznych, co może wpływać na jakość i trwałość produktu. Oleje tłoczone na zimno posiadają dobroczynne właściwości i są z reguły bezpieczne, ze względu na naturalną postać ich składników i łatwą przyswajalność. Jeśli jednak przyjmujemy na stałe jakieś leki, skonsultujmy się z lekarzem, ponieważ mogą wystąpić nieznane nam interakcje.

 

Zobacz: Dieta i Przepisy

Artykuł może zawierać linki do stron i treści od Partnerów, dzięki którym portal jest bezpłatny.