Olej z czarnuszki – Co warto o nim wiedzieć?

z czarnuszkiZ czarnuszki pozyskuje się zdrowy olej.

Co to jest czarnuszka?

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Jej cechą charakterystyczną są niebieskie kwiaty oraz owoce zawierające niewielkie, czarne nasiona, których prozdrowotne działanie doceniano już w starożytnym Egipcie. To właśnie z nich wytłacza się olej o niezwykle cennych dla naszego zdrowia właściwościach. Jak składniki zawarte w oleju z czarnuszki wpływają na nasz organizm? Kiedy szczególnie warto po niego sięgnąć? Odpowiedzi na te pytania szukaj w dalszej części artykułu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie cenne składniki znajdziemy w oleju z czarnuszki
  • jak jego regularne stosowanie wpływa na nasze zdrowie
  • komu szczególnie polecane jest spożywanie oleju z czarnuszki
  • jak spożywać olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – skład

Głównym składnikiem oleju z czarnuszki są nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 85% jego zawartości. W jego składzie znajdziemy także bogactwo witamin z grupy B a także liczne składniki mineralne, jak wapń, żelazo, miedź, cynk czy fosfor. Stanowi on także bogate źródło steroli roślinnych oraz związków o charakterze przeciwutleniaczy. Jednak jego najcenniejszym składnikiem jest zawarty w olejku lotnym tymochinon. To właśnie on w głównej mierze odpowiada za wyjątkowo silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne oleju z czarnuszki.

Jakie niezwykłe właściwości posiada olej z czarnuszki?

  • niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników tym samym ograniczając ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, jak miażdżyca czy nowotwory
  • wzmacnia odporność poprzez stymulowanie syntezy komórek odpornościowych
  • wspomaga leczenie astmy oraz łagodzi objawy alergii
  • działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo
  • hamuje rozwój infekcji wirusowych
  • ochrania błonę śluzową żołądka
  • wspomaga funkcjonowanie wątroby i nerek
  • wzmacnia układ krążenia i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym
  • korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • wspomaga metabolizm i procesy trawienne
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci

Liczne prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki czynią go produktem szczególnie polecanym m.in. w diecie osób z niedoborami składników odżywczych, dzieci w okresie intensywnego rozwoju a także osób starszych i rekonwalescentów.

Jak wprowadzić do diety olej z czarnuszki?

czarnuszka

Olej z czarnuszki – jeden z najzdrowszych.

Jak widać regularne spożywanie oleju z czarnuszki może przynieść dla naszego organizmu szereg wymiernych korzyści. Jak zatem przemycać go do swojej diety?

Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki charakteryzuje się zachwycającą złotą barwą i charakterystycznym, intensywnym aromatem. Aby nieco złagodzić jego gorzki smak można spożywać go po wymieszaniu z miodem lub sokiem owocowym.

Pamiętaj! Olej z czarnuszki spożywaj wyłącznie na zimno, gdyż wysoka temperatur neutralizuje jego dobroczynne właściwości. Niewątpliwym jest jednak fakt, że mimo gorzkiego, specyficznego smaku olej z czarnuszki ze względu na swoje niesamowite właściwości jest produktem wartym do włączenia do codziennej diety.