Co to jest czarnuszka?
Z tego artykułu dowiesz się:
- jakie cenne składniki znajdziemy w oleju z czarnuszki
- jak jego regularne stosowanie wpływa na nasze zdrowie
- komu szczególnie polecane jest spożywanie oleju z czarnuszki
- jak spożywać olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki – skład
Głównym składnikiem oleju z czarnuszki są nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 85% jego zawartości. W jego składzie znajdziemy także bogactwo witamin z grupy B a także liczne składniki mineralne, jak wapń, żelazo, miedź, cynk czy fosfor. Stanowi on także bogate źródło steroli roślinnych oraz związków o charakterze przeciwutleniaczy. Jednak jego najcenniejszym składnikiem jest zawarty w olejku lotnym tymochinon. To właśnie on w głównej mierze odpowiada za wyjątkowo silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne oleju z czarnuszki.
Jakie niezwykłe właściwości posiada olej z czarnuszki?
- niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników tym samym ograniczając ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, jak miażdżyca czy nowotwory
- wzmacnia odporność poprzez stymulowanie syntezy komórek odpornościowych
- wspomaga leczenie astmy oraz łagodzi objawy alergii
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo
- hamuje rozwój infekcji wirusowych
- ochrania błonę śluzową żołądka
- wspomaga funkcjonowanie wątroby i nerek
- wzmacnia układ krążenia i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym
- korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego
- reguluje poziom cukru we krwi
- wspomaga metabolizm i procesy trawienne
- poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
Liczne prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki czynią go produktem szczególnie polecanym m.in. w diecie osób z niedoborami składników odżywczych, dzieci w okresie intensywnego rozwoju a także osób starszych i rekonwalescentów.
Jak wprowadzić do diety olej z czarnuszki?
Jak widać regularne spożywanie oleju z czarnuszki może przynieść dla naszego organizmu szereg wymiernych korzyści. Jak zatem przemycać go do swojej diety?
Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki charakteryzuje się zachwycającą złotą barwą i charakterystycznym, intensywnym aromatem. Aby nieco złagodzić jego gorzki smak można spożywać go po wymieszaniu z miodem lub sokiem owocowym.
Pamiętaj! Olej z czarnuszki spożywaj wyłącznie na zimno, gdyż wysoka temperatur neutralizuje jego dobroczynne właściwości. Niewątpliwym jest jednak fakt, że mimo gorzkiego, specyficznego smaku olej z czarnuszki ze względu na swoje niesamowite właściwości jest produktem wartym do włączenia do codziennej diety.