Soki tłoczone: Jakie owoce najlepiej nadają się do wyciskania soku?

Soki tłoczone w szklanej butelceSoki tłoczone przechowywane w szklanych butelkach uznawane są za najsmaczniejsze.

Soki tłoczone lub wyciskane z owoców możemy kupić w dobrych sklepach spożywczych, delikatesach ze zdrową żywnością, a także bezpośrednio u producenta. Warto wprowadzić je do swojej diety, ponieważ są zdrowsze niż soki powstałe z koncentratu czy poddane obróbce termicznej z użyciem wysokiej temperatury.

Soki tłoczone i wyciskane – jak powstają?

Soki tłoczone wytwarza się z całych owoców, które najpierw się sortuje, myje, a następnie umieszcza w specjalnej, przemysłowej prasie. Ważne jest przy tym, aby tłoczenie odbywało się w niskich temperaturach, aby sok zachował jak najwięcej wartości odżywczych z owoców. Do procesu tłoczenia najlepiej nadają się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie czy owoce jagodowe, a także imbir oraz różnego rodzaju warzywa. Innym sposobem na wydobycie soku z owoców jest wyciskanie w specjalnych wyciskarkach, do których trafiają cytrusy: pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Aby sok – tłoczony lub wyciskany – zachował jak najwięcej cennych składników, ważny jest dalszy proces obróbki soku.

Soki tłoczone w szklanej butelce

Soki tłoczone przechowywane w szklanych butelkach uznawane są za najsmaczniejsze.

Dzięki nowoczesnym technologiom filtracji i pasteryzacji w niskich temperaturach, naturalne soki owocowe zachowują cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały. Przed wyborem producenta soków tłoczonych, warto sprawdzić, czy nie dodaje do swoich wyrobów sztucznych substancji konserwujących, poprawiających smak czy kolor. Takie działanie mija się z celem i psuje wysokiej jakości produkt, jakim jest sok z tłoczonych owoców. Ze względu na brak konserwantów soki tłoczone oraz wyciskane najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć w krótkim czasie od otwarcia.

Z jakich owoców powstają soki tłoczone i wyciskane?

Jabłka: Są jednym z najpopularniejszych owoców do tłoczenia. Mają doskonały smak i zawierają dużo błonnika oraz witaminy C. Sok jabłkowy jest także świetnym źródłem przeciwutleniaczy. Sprawdź, czy tłocznia używa do produkcji tzw. jabłek spadowych (tych, które spadły na ziemię) czy zerwanych z drzewa. Sok z tych drugich ma wyższą jakość i lepszy smak.

Pomarańcze: Znane ze swojego wysokiego poziomu witaminy C. Sok wyciskany z pomarańczy jest orzeźwiający i bogaty w przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy i utrzymują zdrowie skóry.

Grejpfruty: Mają charakterystyczny, lekko gorzkawy smak, który jest bardzo orzeźwiający. Sok wyciskany z grejpfruta jest bogaty w witaminę C, witaminę A oraz potas, co czyni go doskonałym dla układu sercowo-naczyniowego.

Cytryny: Mają wiele korzyści zdrowotnych. Sok z cytryny jest bogaty w witaminę C, antyoksydanty i działa oczyszczająco na organizm.

Owoce jagodowe: Truskawki, maliny, jagody, porzeczki i wiśnie są pełne smaku i mają wysoką zawartość witaminy C oraz błonnika. Sok tłoczony z owoców jagodowych jest odświeżający i doskonale gasi pragnienie.

Ananasy: Mają słodko-kwaśny smak i są bogate w witaminę C oraz bromelainę, enzym wspierający trawienie. Sok ananasowy jest idealnym dodatkiem do innych soków i koktajli.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://naszatlocznia.pl/k/soki-wyciskane/

 

Zobacz: Dieta i Przepisy

Artykuł może zawierać linki do stron i treści od Partnerów, Sponsorów dzięki którym portal jest bezpłatny.