Sezon na zupę jarzynową trwa przez cały rok, można ją bowiem ugotować zarówno ze świeżych, sezonowych warzyw, jak i z tych mrożonych. Ponadto nie ma jednego, dobrego przepisu na zupę jarzynową – ile krajów i regionów, tyle wariacji na temat tej zupy!
Zupa jarzynowa w różnych odsłonach
Pyszna zupa z jarzyn ma bardzo różne oblicza. Może być klasyczną, polską zupą jarzynową, znaną z Włoch zupą minestrone czy jarzynową w wersji tajskiej. Dzieci z kolei przepadają za zupą jarzynową w formie przecieranej i podawanej z chrupiącymi grzankami. Zresztą w każdym domu zupa jarzynowa smakuje nieco inaczej.
W czym tkwi sekret zupy jarzynowej?
Zupa jarzynowa jest chyba najzdrowszą i najbardziej kolorową ze wszystkich znanych zup. W żadnej innej zupie nie ma bowiem tak dużej ilości warzyw. Ponadto zupa jarzynowa jest bardzo pożywna i dostarcza energii do działania na cały dzień. Najczęściej jest lekkostrawna, więc organizm nie musi wykorzystywać energii na jej spalanie. Człowiek nie odczuwa więc po jej zjedzeniu zmęczenia, a wręcz przeciwnie – ciało i umysł mogą po niej pracować prężnie i efektywnie. Z tego powodu zupa jarzynowa jest doskonałym posiłkiem przed ważnym egzaminem czy ciężkim dniem w pracy.
Składniki na zupę jarzynową
Do przygotowania podstawowej wersji zupy jarzynowej potrzebne są:
- 3 średniej wielkości marchewki,
- średniej wielkości pietruszka,
- kawałek pora i selera,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- kawałek kalafiora,
- mieszanka groszku z kukurydzą,
- bulion drobiowy,
- skrzydełka kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- oraz natka pietruszki.
Zupa jarzynowa – przygotowanie
Mięso umyj i zalej wodą, a następnie dodaj do niego obraną marchewkę i pietruszkę. W czasie, gdy całość się gotuje resztę warzyw umyj, obierz i pokrój na drobne kawałki. Przygotowany bulion możesz następnie odcedzić z ewentualnych szumów i połączyć z kostkami rosołowymi oraz przygotowanymi wcześniej warzywami. Całość powinna gotować się około 20 minut. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem i gotowe!