Yerba Mate to napój ceniony od wieków ze względu na właściwości antyoksydacyjne i pobudzające. Jej działanie jako pierwsi odkryli Indianie zamieszkujący w Ameryce Południowej, którzy zalewali liście wrzątkiem i cedzili go przez zęby. Takie rozwiązanie było jednak niewygodne, dlatego nic dziwnego, że wkrótce wymyślili słomki znane dziś jako bombilla. Co powinno się o nich wiedzieć?
1. Czym jest bombilla?
2. Dlaczego bombilla jest potrzebna do picia yerba mate?
3. Praktyczna bombilla wykonana ze stali nierdzewnej
Picie yerby poprawia samopoczucie fizyczne i sprzyja utrzymaniu wysokiego poziomu koncentracji. Bombilla srebrna, ze stali nierdzewnej lub niklowana rozwiązuje problem liści pływających w naparze i pozwala w pełni cieszyć się smakiem oraz właściwościami yerba mate. Co warto wiedzieć na temat bombilli?
Czym jest bombilla?
Bombilla niklowana, z alpaki, stalowa – nieważne, którą z nich wybierzesz. Każda służy do tego samego celu, a więc do picia yerba mate bez połykania rozdrabnianych liści. Jest to specjalna słomka, która składa się z trzech elementów. Pierwszym z nich jest płaski ustnik, przez który pociąga się kolejne łyki naparu. Drugi to wąska rurka o prostym lub zakrzywionym kształcie. Często tworzy się na niej efektowne zdobienia. Na końcu rurki znajduje się z kolei filtr z drobnymi dziurkami, którego kształt można porównać do małej łyżeczki. Filtr zatrzymuje wszelkie resztki roślinne z ostrokrzewu paragwajskiego, by napar miał idealny stopień klarowności. Filtr zatrzymuje zielone fusy i umożliwia picie yerby bez naruszania zasad rytuału stworzonego przez amazońskich Indian.
Dlaczego bombilla jest potrzebna do picia yerba mate?
Bombilla do picia yerby składającej się z drobnego suszu z ostrokrzewu paragwajskiego to podstawowe akcesorium, bez którego nie powinno się sięgać po napar. Yerba mate błyskawicznie dodaje energii niczym kawa, oczyszcza organizm i zwalcza wolne rodniki, jednak jej smak pozostawia wiele do życzenia, jeżeli nie używa się rurki bombilla. Yerba mate pita przez słomkę jest dokładnie oczyszczona z drobno ciętego suszu. Susz ma niezbyt przyjemny smak, wchodzi w zęby, a czasem powoduje też podrażnienia dziąseł. Aby uniknąć jego połykania i pić napój bez zielonych fusów, powinno się sięgać po bombillę.
Cedzenie naparu przez sitko sprawia, że napar traci swój tropikalny charakter. Warto pijać go zgodnie z indiańskim rytuałem, by w pełni poczuć smak yerby i docenić jej działanie. Różne rodzaje bombilli umożliwiają jej dobranie do posiadanej tykwy oraz do własnych preferencji co do jej kształtu i materiału, z którego została wykonana. W sklepie dla miłośników yerba dostępne są rurki z filtrem z palo santo, bambusa, stali nierdzewnej, srebra bądź alpaki. Bombilla każdego typu skutecznie oczyszcza napar z ciętego suszu, dlatego fani pobudzającego, amazońskiego naparu mają duży wybór słomek.
Praktyczna bombilla wykonana ze stali nierdzewnej
Bombilla do picia yerba mate w domowym zaciszu powinna być wykonana z solidnej stali nierdzewnej. Tradycyjnie wykonywało się ją z trzciny, lecz współcześnie nikt nie musi wybierać nietrwałych i mało wygodnych akcesoriów. Bombilla do picia yerby służy długo i niezawodnie, gdyż stal można łatwo wyczyścić i usunąć z niej wszelkie bakterie. Dodatkowo rurka ma trwałe filtry, które cechują się wysoką odpornością na zapychanie. Stal nierdzewna jest również odporna na wysokie temperatury, korozję i inne uszkodzenia. Sam wygląd słomki jest dość prosty, jednak jej cena zachęca do wybierania akcesorium z tego materiału.
Zobacz: Dieta i Przepisy
Artykuł może zawierać linki do stron i treści od Partnerów, Sponsorów dzięki którym portal jest bezpłatny.