Trudne do załatania dziury w domowym budżecie spędzają Ci sen z powiek? Kończą Ci się pomysły na tanie, a przy tym smaczne i pożywne obiady? Doskonale to rozumiemy – i dlatego podsuwamy Ci kilka pomysłów na niebanalny, niedrogi obiad z przecierem pomidorowym w roli głównej, a także kilka tanich dań gotowych, które warto wypróbować.
Pulpety Pudliszki i inne dania gotowe – obiad za kilka złotych
Bardzo prostym rozwiązaniem, jeśli chodzi o szybki i niedrogi obiad, są dania gotowe sprzedawane w słoikach i puszkach. Pulpety Pudliszki, gołąbki w sobie pomidorowym czy flaczki wołowe wystarczy podgrzać przed podaniem i… posiłek z głowy. Porcja 600 g, która z powodzeniem zaspokoi głód dwóch osób, to koszt około 7 zł – z pewnością więc nie nadweręży dodatkowo Twojego portfela. Wskazówka: pulpety Pudliszki i dania gotowe, takie jak gulasz, najlepiej smakują z ryżem lub z kaszą.
Zupa z soczewicy
Daniem zdrowym i sycącym, którego przygotowanie będzie Cię kosztować zaledwie kilka złotych, jest pomidorowa zupa z soczewicy. Potrzebne będą:
- przecier pomidorowy Pudliszki – 2 szklanki
- 1 cebula
- 2 duże marchewki
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy
- ¼ selera
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz i ulubione przyprawy (np. chili, tymianek, kurkuma)
Na oliwie, w dużym garnku, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Selera i marchew obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do garnka. Podsmażaj przez kilka minut. Dodaj soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalej litrem wody. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut, aż soczewica zmięknie. Po tym czasie wlej przecier pomidorowy i dopraw wedle uznania. Jeśli lubisz kremowe zupy, możesz zmiksować ją blenderem ręcznym.
Przecier pomidorowy Pudliszki + warzywa = węgierskie leczo
Polak, Węgier – dwa bratanki! Czasem warto więc zasięgnąć kulinarnych inspiracji od naszych przyjaciół z południa. Leczo to potrawa tania, pożywna i prosta do przyrządzenia. Składniki:
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- duża cukinia
- 3 papryki (mogą być różnokolorowe)
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 15 dag pieczarek
- 15 dag kiełbasy
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, liść laurowy
Umyj i obierz cukinię, a następnie pokrój ją w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki, papryki – w paski. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju, po chwili dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy się zrumienią, przełóż je do dużego garnka, dodaj warzywa oraz pieczarki. Wlej przecier pomidorowy i wsyp przyprawy (oprócz papryki). Dodaj odrobinę oleju, całość dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dopraw tak, jak lubisz, papryką ostrą i słodką. Serwuj z pieczywem.
Smacznego!